Gastronomia 

Visita Nostra Gastronomia

En salses destaca el "all i vaig oldre", elaborat típicament amb alls, sal i oli en un morter artesanal creat especialment per a realitzar esta salsa compacta i exquisida, que combina amb tota la gastronomia valenciana i que no ha de faltar en cap taula a l'hora de menjar. Està considerat un art la bona elaboració d'esta especial salsa.

Tan variada com el paisatge les arrels humanes d'esta regió.

L'arròs és la base de la cuina més típicament valenciana, predominant en tot el litoral; i el plat més conegut és la paella, sense que li cedisquen en suculència el "arròs abanda" plat mariner a qui donen el sabor dominant el peix selecte i els mariscos; o el "arròs amb fesols i naps", títol que oculta en plat pletòric de carns de vaquí, de porc, i, si és època, de plat de l'Albufera.

Les ensalades i els bullits de verdura són l'alleugeriment de la cuina valenciana, rica en sabors i calories.

No cal oblidar els torrats, gaspatxos, formatges, pernils i embotits, herència de les regions aragoneses i manxegues, i que prolonguen la varietat de la gastronomia valenciana, amb peculiars variacions que fan rica i sana esta cultura gastronòmica.

Els torrons, els confits, els bunyols i l'orxata de xufa són delícies típicament valencianes.

És típica la mona de Pasqua, pastís de "panquemao" i d'ous duros, postres obligatòries en un berenar pascuera on no poden faltar la "llonganisa de Pasqua", particularment elaborada i curada per a estes dates.

En l'elaboració de pastes és important mencionar  "Les Orelletes", pastes típicament tradicionals de Bétera.