FESTES MAJORS

La Cordà

Nostres Tradicions

Se celebren del 12 al 22 d'Agost, en honor a la Mare de Déu de l'Asunción. Durant estos deu dies tenen lloc processons, cavalcades i cercaviles. Així mateix es pot assistir diàriament als espectacles oferits en el recinte de l'Albereda. El dia 15 es dedica a la Verge la tradicional ofrena de "els alfàbegues", que destaquen pel seu gran tamany

 

Alfábegues

 

L'Obrera

Les principals protagonistes de la festa són "els Obreres", dos fadrines i dos casades atraviades amb rics trages de valenciana, als que els seus acompanyants protegixen del sol amb unes ombrel·les brodades. No menys importants són "els Majorals", que són els jóvens que organitzen la Festa cada any i acompanyen a "els obreres" en el seu recorregut, llançant serpentines i confeti al públic.

Al finalitzar l'ofrena té lloc una missa solemne en l'Església de la Purísima Concepció.

A poqueta nit té lloc la processó dedicada a la Mare de Déu de l'Asunción, a qui a més dels participants de l'ofrena se sumen els clavaris de Sant Roc, amb la imatge del Sant. Després té lloc "la cantà", que s'inicia a la porta de l'església i recorre tot el poble. Transcorreguda aproximadament una hora des de l'inici de "la cantà" s'inicia "la cordà", consistent en una llarga traca amb coets que es desprenen en totes direccions. Finalitzada "la cordà", una carcassa anuncia el començament de "la coetà", podent els veïns començar a llançar coets solts. Esta activitat inunda d'estrèpit i de ràfegues purnejants els carrers del poble, donant bona mostra de la passió dels seus habitants per este acte.