La Torre de Bofilla El Castell Desenrotllament Històric Història de l'Escut

 

Desenrotllament Històric

 

DESENROTLLAMENT HISTÒRIC GENERAL

La història la fem tots dia a dia, però en el cas de Bétera, totes les persones que han passat i que, d'alguna forma, han deixat el seu testimoni: Un arma, una construcció un instrument o qualsevol escriptura. Necessitarem el coneixement dels nostres avantpassats per a trobar la seua identitat social. La història ens dóna una visió del dinamisme, progrés i evolució d'un poble molt particular, Bétera.

ELS IBERS

La notícia més antiga que tenim de Bétera és la d'una espasa de bronze de 48 cm. de longitud u 4'1 cm. d'amplària, que es conserva en el Museu Arqueològic Nacional, Madrid. Es considera com proto-etrusca, del segle VIII a.C., i de ser certa esta història representaria un de les dades més antigues sobre les relacions entre la península Ibèrica i la Itàlica corresponent a les cultures mediterrànies de li època de transició entre l'Edat de Bronze i l'Edat de Hierro.

ELS ROMANS

Bétera s'inclou dins de l'àmplia zona on es va instal·lar, com a colons, una regió de veterans de l'exercite romà, als quals se'ls atorgava juntament amb la llicència, el permís per a formar una família i un terreny. No obstant, a Bétera, no s'han localitzades restes romanes "físics" importants, a penes unes restes de ceràmica en la "Cova de la Llovatera", i la crida "Séquia del Diable".